Деветкратно увеличение на такса смет за няколко села в Пернишка област стана

...
Деветкратно увеличение на такса смет за няколко села в Пернишка област стана
Коментари Харесай

Пернишки села протестират срещу 9-кратно увеличена такса смет

Деветкратно увеличение на такса боклук за няколко села в Пернишка област стана причина жителите им да протестират пред постройката на съда в Перник, заяви Българска национална телевизия. Досегашната такса е била 2,25 промила, а отсега нататък се желае да бъде 19,6 промила. Така от средна цена сред 20 и 50 лева, която хората са плащали досега, нарастването на цените става фрапантно до над 700 лева Вече е заведено и дело след подадени жалби до Административния съд. Събрани са подписи от над 4000 недоволни жители, съгласно които ръстът е стопански голословен.

Необосновано е нарастването, тъй като данъчните оценки са безумно ниски. Вместо да се актуализират оценките, се почва да се товарят селата (например Кладница, Студена) и град Батановци. Увеличението за всички села е 1,5 млн. лв., само че даже с предходната такса те събират план-сметката. Ако ще усилваме, усилваме на всички – за какво в града междинната такса боклук е 32 лв., а в селата е 116 лв., попита уредникът на митинга. 

Кметът на Кладница Васил Мирчев се оплака, че от години няма задоволително кофи за боклук. Над 30 години има цели улици, на които не е имало сметосъбиране, твърди той. А през зимата, добави кметът, нямало никакво разчистване, поради натрупването на сняг. Таксата е ниска, само че не може да приравняваме града и селото, акцентира той.

Хората са поискали от Община Перник да показа какъв брой са разноските по сметосъбирането в селата, само че не са получили сходна информация. Не може да твърдиш, че има недостиг на разноските и че се постанова нарастване, само че не представяш какви са разноските, посочва адвокатът по делото.

Зам.-кметът Стефан Кръстев разяснява, че преди нарастването разликата в таксата за идентични парцели е била 11 пъти. „ Ако можете да ми посочите услуга в страната, която да коства 20 лева, ще съм доста признателен. Дебатът да плащаме или да не плащаме е подправен. Истинският спор, който би трябвало да се води, е какви услуги имаме и по какъв начин желаеме те да се случват ”, добави още зам.-кметът.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР